Mamma heeft me-time nodig!

Bijna weekend? Of misschien mag je nog een paar uurtjes voor het zover is?
Na een drukke week kan het heel fijn zijn om jezelf in de watten te leggen.
Je kent die uitdrukking wel: als je in een vliegtuig zit, moet je eerst zelf het zuurstofmasker opzetten en daarna pas bij je kind.
Hieronder vind je mooie tips om te ontprikkelen/ onthaasten voor JOU!
Ik wens je rustgevende inzichten, en niet vergeten ze ook echt te gaan doen, he?


Tips om te ontprikkelen voor jou als ouder

Veel hoogbegaafde kinderen zijn daarnaast hoogsensitief. De kans is behoorlijk groot dat ze dat niet van een vreemde hebben.
En ja, ik ben zelf hoogsensitief.
Dat houdt voor mij in als ik een drukke week heb gehad met veel inspannende activiteiten, de kans aanwezig is dat ik op zeker moment even teveel heb gehad.
Die overprikkeling uit zich bij mij in vermoeidheid, hoofdpijn, soms kortaf reageren terwijl ik dat niet wil.
Maar gelukkig zijn er manieren om overprikkeling te voorkomen of kwijt te raken.
Daarom deel ik mijn tips met jou als ouder. Hopelijk geeft het je weer nieuwe inzichten.

Tip 1
Herken je grenzen op tijd. Weet dat het echt oké is om een afspraak af te zeggen. Nee is ook een antwoord. Ook kun je je afvragen of het jou goed doet om lang op een feestje te blijven waar je je niet beter door voelt. Je kunt altijd eerder naar huis gaan.
Voel waar jouw grens ligt.

Tip 2
Wat mij altijd helpt na een drukke dag, is douchen.
Daarmee kun je echt alle indrukken en energie van anderen van je af spoelen. Liefst een douchesessie waarbij je je haar wast, dan laat je echt je hele lichaam tot rust komen.

Tip 3
Kom in beweging! Wat heel fijn kan zijn, is wandelen. Door het tempo wat vrij gelijkmatig is, komen je gedachten al snel tot rust en ben je lekker buiten. Geniet van wat je om je heen ziet.
Misschien is voor jou een andere manier van bewegen fijner? Houd je van fietsen, zwemmen, hardlopen, zwemmen, hoelahoepen?
Het kan allemaal.

Tip 4
Doe een (geleide) meditatie. Er staan heel veel meditaties online die je kunt beluisteren. Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem even dat kwartiertje voor jezelf en keer naar binnen.

Tip 5
Schrijven is ook een fijne tip. Vooral als je aan het begin van de dag even 3 minuutjes alles van je af schrijft, wat je bezig houdt. De kans is groot dat je er daarna al een stuk minder mee bezig bent.
Het kan ook weer nieuwe inzichten opleveren.

Tip 6
Ga lummelen. Doe even helemaal niks. Zonder schuldgevoel. Je mag de to-do-lijsten loslaten en gewoon niks doen. Die “lummeltijd” levert je meer op dan wanneer je maar blijft doorrennen.

Tip 7
Lees een fijn boek en je gedachten duiken als vanzelf in het verhaal. Daardoor ben je niet met andere dingen bezig, maar geniet je van het boek. Zelf vind ik het heerlijk om te lezen vlak voor het slapen. Mij helpt het om de dag rustig af te sluiten.

Tip 8
Doe iets creatiefs. Wat vind jij leuk?
Tekenen, schilderen, artjournaling, borduren, boetseren, diamond painting, het maakt niet uit. Doe waar jij lol in hebt! Creatieve uitspattingen zijn enorm helpend en worden niet voor niets gebruikt als coaching/ therapievorm.
Het zorgt ervoor dat je opgaat in het maken, in het proces. Je gedachten nemen dan niet de overhand.

Tip 9
Let even bewust op je ademhaling.
Bij mij helpt het goed om bijvoorbeeld 4 tellen in te ademen, dan even vast te houden en meer tellen uit te ademen. Op je uitademing wordt je rustiger en laat je los.
En dat wil je uiteindelijk.

Tip 10
Doe een eenvoudige activiteit waarbij je niet hoeft na te denken. Bijvoorbeeld was opvouwen, strijken, afwassen met de hand, een gerecht klaarmaken wat je uit je hoofd kent( of juist niet).
Dit soort activiteiten zetten je onrustige gedachten in ene lager tempo.

Tip 11
Bel een vriendin, praat met je partner. Als je je verhaal deelt, lucht het enorm op.

Tip 12
Luister muziek of dans op je lievelingsnummer. Muziek doet veel met je humeur, je knapt ervan op.

Tip 13
Neem bewust afstand van je telefoon of de televisie. Het helpt om, als je al overprikkeld bent, de inname van extra prikkels te dempen.
Dus leg die telefoon weg en ga iets offline doen, bovenstaande tip helpen je daarbij.

Tip 14
Speel met je kind mee. Neem echt de tijd om een op een met je kind te spelen en ga mee in zijn/ haar spel. Je krijgt een blij kind, het geeft jou een goed gevoel en al het andere kan echt wel wachten.

Tip 15
Neem me-time. Ga echt bewust in je eentje ergens naartoe of bewust in een andere ruimte zitten. Even geen kinderen of partner om je heen, maar alleen jijzelf. Vraag of ze jou een bepaalde tijd alleen willen laten.
Kijk hoe je je eigen tijd wilt invullen, maar zorg dat het iets is waar je van oplaadt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *